Kerstvakantie 2023, 2024

De kerstvakantie duurt in België standaard twee weken en is gelijk voor Vlaanderen en Wallonië. De eerste week is de week van kerst. De kerstvakantie begint op maandag van de week waarin kerstdag valt en duurt 2 weken. Als 25 december (kerstdag) op zaterdag of zondag valt, dan begint de kerstvakantie op maandag na kerstdag.

Wanneer is de kerstvakantie?

In België is de kerstvakantie komende jaren op de volgende data:

Over de kerstvakantie

De kerstvakantie in België is een van de meest populaire en feestelijke vakantieperiodes van het jaar. Deze vakantie begint meestal rond 23 december en loopt tot en met 6 januari. In deze periode vinden ook veel feesten en evenementen plaats.

Een van de hoogtepunten van de kerstvakantie in België is de traditionele kerstmarkt. In veel steden worden deze markten gehouden en ze bieden een gezellige sfeer waarin mensen kunnen genieten van kerstversieringen, cadeauwinkels en culinaire lekkernijen. De kerstmarkt van Brugge, bijvoorbeeld, wordt jaarlijks bezocht door duizenden toeristen en biedt een indrukwekkende variatie aan kraampjes en activiteiten.

Een andere activiteit die populair is tijdens de kerstvakantie in België is het schaatsen op de vele ijsbanen die in verschillende steden worden opgezet. Vooral in de grote steden zijn deze ijsbanen vaak gelegen op centrale locaties zoals het centrale plein of het stadhuis, waardoor ze gemakkelijk toegankelijk zijn voor iedereen.

Naast de kerstmarkten en ijsbanen bieden veel steden ook andere activiteiten aan tijdens de kerstvakantie. In Brussel, bijvoorbeeld, vindt elk jaar het Winter Wonders-evenement plaats. Dit is een grootschalig evenement met verschillende attracties, zoals reuzenraden en kerststallen, evenals een grote schaatsbaan.

Ook zijn er verschillende musea en attracties die tijdens de kerstvakantie speciale tentoonstellingen en activiteiten aanbieden. Zo organiseert het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen bijvoorbeeld regelmatig workshops en tentoonstellingen voor kinderen en gezinnen, en bieden dierentuinen en pretparken vaak speciale evenementen aan tijdens de kerstvakantie.

Voor veel mensen is de kerstvakantie ook een tijd om samen te komen met vrienden en familie. Tijdens deze periode worden er vaak grote kerstmaaltijden georganiseerd en worden er cadeaus uitgewisseld. Ook worden er vaak kerstconcerten en kerstvieringen georganiseerd in kerken en andere religieuze instellingen.

Kortom, de kerstvakantie in België is een feestelijke periode vol activiteiten, evenementen en tradities. Of je nu op zoek bent naar een gezellige kerstmarkt, een ijsbaan om op te schaatsen, een museum of attractie om te bezoeken, of gewoon wilt genieten van de feestelijke sfeer met vrienden en familie, er is voor iedereen wel iets te vinden tijdens deze vakantieperiode

Bekijk hier alle Belgische schoolvakanties 2023 bij elkaar op een pagina. Of bekijk de pagina’s met alle data voor de komende jaren per schoolvakantie: