Krokusvakantie 2024

De krokusvakantie duurt in België 1 week in Vlaanderen en 2 weken in Wallonië en vindt altijd plaats in februari of maart. De krokusvakantie is afhankelijk van het moment waarop Pasen valt in het betreffende jaar en begint standaard de 7de maandag voor Pasen. Onderstaand het overzicht voor de krokusvakanties in de komende jaren. Sinds de nieuwe vakantie-indeling in Wallonië heeft men 2 weken krokusvakantie (evenals herfstvakantie, de zomervakantie is nu 2 weken korter in Wallonië).

Krokusvakantie 2024 en verder

Op dit moment zijn de krokusvakanties voor 2024 t/m 2026 al officieel bepaald:

Over de krokusvakantie

De exacte datum van de krokusvakantie kan variëren afhankelijk van de regio en het onderwijsniveau.

De krokusvakantie is een populaire tijd voor gezinnen om samen te komen en activiteiten te ondernemen. Veel mensen kiezen ervoor om te gaan skiën in de Alpen of, als er sneeuw ligt, de Ardennen. Anderen geven de voorkeur aan een stedentrip naar bijvoorbeeld Brussel, Antwerpen of Brugge. Andere populaire activiteiten tijdens de krokusvakantie zijn het bezoeken van pretparken, dierentuinen en musea.

Veel steden en dorpen organiseren tijdens de krokusvakantie speciale evenementen en activiteiten voor kinderen en gezinnen. Zo zijn er vaak workshops, shows en voorstellingen die geschikt zijn voor jongere kinderen en gezinnen. Ook zijn er vaak carnavalsoptochten, waarin de deelnemers zich verkleden in kleurrijke kostuums en maskers dragen.

Een ander aspect van de krokusvakantie in België is de traditionele carnavalsperiode, die begint op de zondag voor Aswoensdag en eindigt op de dinsdagavond voor Aswoensdag. Deze periode staat bekend als Vastenavond, en wordt gevierd met optochten, feesten en maskerades. Veel Belgische steden, zoals Aalst en Binche, hebben hun eigen carnavalsrituelen en tradities die tijdens deze periode worden gevierd.

Kortom, de krokusvakantie in België biedt veel mogelijkheden voor gezinnen om tijd door te brengen en te genieten van verschillende activiteiten. Of je nu op zoek bent naar avontuur, ontspanning of cultuur, er is voor elk wat wils tijdens de krokusvakantie in België!

Bekijk hier alle schoolvakanties 2023 van België bij elkaar op een pagina. Of bekijk op andere pagina’s alle komende jaren per schoolvakantie: